Position Sverige – om innovation, hållbarhet och arbetsmarknad

OmslagPosition Sverige låg

I denna debattantologi ger ledande forskare, debattörer och näringslivsprofiler sin syn på Sveriges stora ödesfråga: Hur ska vi återta vår position som väldens ledande innovationsland?

Medverkande i boken: redaktör Mats Ögren Wanger och förord Mattias Klum.  skribenter: Catharina Barkman, Johan Bergenäs och Fredrik Gustafsson, Sofia Börjesson, Charles Edquist, Niklas Ekdal, Ken Frazier, Gustav Fridolin, Stefan Fölster, Magnus Henrekson, Darja Isaksson, Bo Jansson, Simon Kyaga, Laurent Leksell, Per Olof Lindsten, Stefan Löfven, Annie Lööf, Johan Rockström och Per Olsson, Anna Ryott, Sylvia Schwaag Serger och Cecilia Wanger.

Om boken Position Sverige

Utan nya innovationer och ett ständigt förnyelsearbete överlever inte företagen och den svenska välfärden. Idag kan konkurrenter dyka upp när sär som helst och var som helst i världen

En gång i tiden var vi i Sverige världsberömda för våra uppfinningar, men nu har vi alltför få lönsamma innovationer jämfört med många andra länder. Detta trots stora satsningar på forskning och utveckling. Fenomenet kallas Den svenska paradoxen. Problemet är allvarligt i en tid då tillväxt och välfärd skapas genom högteknologiska småföretag.

Under de kommande årtiondena kommer antalet lönsamma innovationer vara helt avgörande om ett land blomstrar eller stagnerar. För de länder som hamnar i stagnation väntar arbetslöshet, utanförskap och svårigheter att försörja en åldrande befolkning.

Framtiden ligger i våra händer. Ett innovationsvänligt och hållbart samhälle behöver goda grundförutsättningar. Politik, näringsliv och utbildning måste samverka för att ta tillvara på mångfalden och leda Sverige till ett möjligheternas land för alla medborgare. Om vi står inför vår bästa tid eller inte, beror på en enda sak; är det lätt eller svårt att förverkliga nya idéer?

Läs e-boken här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s