ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE- VÅRDSYSTEMEN MÅSTE BÖRJA KOMMUNICERA

ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE- VÅRDSYSTEMEN MÅSTE BÖRJA KOMMUNICERA 

Professor Martin Ingvar känner stark oro för att utvecklingen inom svensk life science går för långsamt.
Han har nu av regeringen fått en stor ödesfråga i famnen. Som ordförande för innovationsprogrammet SWElife försöker han staka ut vägen framåt och få svenska vårdsystemen att börja kommunicera med varandra på ett sätt som gynnar alla vårdens aktörer: läkemedelsbolagen, vården och patienterna. Resultatet ska formuleras som en vitbok som kan kunna ligga till grund för andra digitaliseringsprojekt inom hälso- och sjukvården.

Bakgrunden är att Sverige har hamnat rejält på efterkälken inom digitalisering av vård och omsorg. Vårdens och omsorgens system är byggda för enskilda landsting, regioner och kommuner och systemen kan inte kommunicera med varandra. Det gör informationshanteringen ineffektiv och försvårar för vårdpersonalen, vilket gör det svårt att i framtiden möta medborgarnas förväntningar på en säker, tillgänglig och högkvalitativ vård om det inte sker förändringar.

Martin Ingvar menar att life sciense-Sverige ligger cirka 30 år efter övriga industrin gällande implementering av effektiva digitaliserings strukturer. I intervjun berättar han om vad som händer om vi inte lyckas me denna ödesfråga och belyser även enskilda fungerande exempel där de digitala systemen hanterar kvalitetsdata från patienter på ett mycket effektivt sätt som gynnar innovation, affärer och inte minst patienterna.
 

Lämna en kommentar